АНТИКОРОЗИОННА ЗАЩИТА НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

На повечето автомобили преди да напуснат завода им се прави антикорозионна защита. Нанасят се вакси в кухини, врати, прагове, шаси, вежди и др. Това, което производителите не казват, че тази защита най-късно на петата година трябва да бъде възстановена. Когато ваксата загуби част от качествата си, металът отново е подложен на влага и силно корозивните продуктите, с които се обработват пътищата.

В кухини като прагове, колонки и врати температурата през деня може да достигне над 90 градуса, а вечер рязко да падне. На практика тези зони са почти постоянно влажни и в комбинация с киселинните изпарения от асфалта, остатъци от безконтактни препарати и други агресивни агенти се получава силно корозивна смес, която ако стигне до метала ще активира моментално образуването на корозия.

Друг основен момент е наличие на микро пукнатини в боята и грунда, през които започва образуването на ръжда. Купето на автомобилите е подложено на постоянни вибрации, огъване ,натиск, което води до образуване на тези микро пукнатини в твърдия грунд и боя.

Тук е мястото на ваксата*(в България на този вид продукт майстори го наричат парафин). Ваксата за разлика от боята и грунда е еластична. Тази, която се нанася в кухините, е и с по-нисък вискозитет . Когато температурата се вдигне тя се втечнява, а при изстиване се втвърдява . Това не позволява образуването на пукнатини, а и дори да се образуват при втвърдяването, след затопляне тези пукнатини само се затварят.

Ваксата създава хидрофобен слой, по който водата не може да се задържи. Това предпазва метала от образуване на корозия. Кухините са най-проблемната зона в едно превозно средство и ако ръждата се покаже от външната част на боята, може спокойно да кажем , че сме загубили битката за този детайл. Вариантите са изрязване на метала до здрав и ние препоръчваме използването на течен метал , където е възможно или подмяната на целия детайл.

ЕТАПИ ЗА ЗАЩТИТА НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА

Почистване много добре на метала . Първо измиване с гореща вода под налягане.

Има процес по механично премахване на грубата ръжда, процес на обезмасляване, процес на обезсоляване и отново измиване с вода.

Третиране на метала с ръждопреобразувател.

При нужда запушване на корозирали участъци с течен метал.

Следващите етапи са според желанието на клиента и могат да включват обработка на шасито с епокси мастикс, третиране с вакса на шасито, третиране с вакса на кухини и врати.

Както и обработка на спирачните апарати, обработка на ауспух, обработка на коша и двигателя на автомобила и допълнителни обработки.

Прави се преглед , който частично показва състоянието на шасито и наличие на ръжда по него.
Определя се типа антикорозионна защита, която ще се извърши.
Приема на автомобила е съпроводено с оглеждане и заснемане на цялото купе и наличие на проблемни зони.
След което се отстраняват корите на подкалници, прагове и всички защити на купето отдолу. В зависимост от избрания пакет може да се демонтира и задната и предната броня.

Етапите на обработка са следните:
Измиване на автомобилът отдолу, след което се премахва механично ръждата. Това се прави с чипинг машини, които отстраняват само ръждата без да изтъняват здравия метал. На места е възможно използването и на абразивни инструменти.

Следва измиване , обезмасляване и обезсоляване на купето. След което се нанася ръждопреобразувател, в повечето случаи работи с Фертан. Изчаква се период за реакция, като след обработката с Фертан автомобила се измива със слаба струя вода. След изсъхване се прави щателен оглед за наличие на активна ръжда и ако е необходимо тези участъци се третират повторно. Когато ръждопреобразувателя си е свършил работата, активна ръжда липсва.

 Следващият етап е нанасяне за механичната защита на вече обработения с ръждопреобразувателя слой. Това може да бъде Перма филм и след това вакса или само вакса . Перма филм се нанся по окачването, мостове и рама. С вакса се обработва целия автомобил отдолу. След което се запълват кухини, врати, прагове, сгъвките на предния капак и местата на захващане на амортисьорите.

След изсъхване на положената ваксата следва монтиране на корите.

С какво нашата обработка е по различна. За да има дълготраен ефект една такава защита трябва много добре да се почисти наличната ръжда и да се неутрализира с преобразувател. Основната грешка, която допускат майсторите е нанасяне на шагрен, боя или грунд директно върху ръждата. Това може само да прикрие временно ръждата , но най късно след година , ще се появи отново.